Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Cap Bon – zahrada Tuniska

Tuniský poloostrov Cap Bon vzdálený pouhých 140 kilometrů od Sicílie, vybíhá v délce 70 kilometrů jako jakýsi „ocásek“ do Středozemního moře. Podle některých geologů v minulosti spojoval Evropu s Afrikou, dokud tyto dva kontinenty od sebe neoddělila stoupající hladina moře.

Poloostrov je rozdělen na dvě části horským pásmem. Východní pobřeží je vyhlášené hezkými plážemi a historickými památkami, proto jej z větší části zabírají turistická střediska, jako například Nabeul nebo Hammamet. Naproti tomu západní pobřeží je více členité a proto také méně navštěvované. Jelikož Kartaginci dokázali už v dávných dobách využívat zdejší – díky příznivému podnebí úrodnou půdu, už před příchodem Římanů tak poloostrov vypadal jako nádherná zahrada. Z toho důvodu se mu začalo říkat Krásný mys neboli Cap Bon. Když sem v 19. století připluli Francouzi, vysázeli zde obrovské háje citrusovníků a vinice. Také dnes dává Cap Bon Tunisku celých 80% z celkové sklizně citrusů, 60% vína a téměř polovinu produkce zeleniny. Poloostrov je však také jednou z významných průmyslových oblastí země.


Autor: Alberto

Vinná réva se zde pěstovala už v dobách Féničanů, kteří z ní následně dělali víno. V této činnosti pak pokračovali Římané a přítrž tomu učinil až arabský zábor. Francouzská nadvláda pak přinesla poloostrovu znovuoživení, stal se totiž důležitým místem evropského osídlení.  V té době zde vznikly nové vinice a rozlehlé citrusové háje. Také dnes zde přichází na svět řada tuniských vín, a to zejména v okolí města Grombalia, kde se vždy v září koná vinařská slavnost.

Díky blízkosti Evropy byl Cap Bon v minulosti branou nové kultury, stal se vyhledávaným terčem dobyvatelů a vojevůdců, kterých se v Tunisku vystřídalo opravdu hodně. To je také důvodem, proč právě na tomto poloostrově nacházíme ruiny nejstarších sídel na území Tuniska. Čím dál podstatnější roli na poloostrově hraje cestovní ruch, který už zaměstnává mnoho místních obyvatel. Pokud se chystáte navštívit vyhlášená přímořská letoviska během hlavní turistické sezóny, musíte počítat s velkým množstvím návštěvníků. K tomu si přimyslete ještě neodbytné tuniské prodavače nabízející nejrůznější zboží a služby.


Autor: Sarah Murray

I přes stále vzrůstající počty zahraničních návštěvníků, zůstává klíčovým zdrojem příjmů zdejších obyvatel produkce zeleniny a ovoce. Také z tohoto důvodu si Cap Bon dokázal uchovat poklidný venkovský charakter, zejména pak ve vnitrozemí. Pokud se vypravíte například do vesničky Soliman, kterou obklopují záhony špenátu, fazolí a brambor, budete si připadat, jako byste se vrátili zpět v čase. V Menzel Bou Zelfě vás zase omámí opojná vůně pomerančovníků a citroníků.

Městečka Kelibia a Menzel Temime na východním pobřeží získaly věhlas svými barvitými trhy. Kelibia vyniká také muškátovými hrozny, vínem, byzantskou pevností z 6. století a krásnou písečnou pláží Mansourah. Rušné letovisko Nabeul je správním střediskem poloostrova, centrem keramiky a hrnčířství, jehož tradice prý sahají až do římské doby. Nabeul je vyhledávaný také kvůli svým krásným rozlehlým písečným plážím, rušnému tržišti a kvalitnímu turistickému zázemí. Hotelů je zde sice mnohem méně než v sousedním Hammametu, ale většina z nich uspokojí přání a nároky náročných klientů. Hammametu se dříve přezdívalo tuniské Saint Tropez, dnes už však dávno není tak exkluzivní jako v minulosti.

Významné je také Kerkouane s pozůstatky punského města, které založili Féničané přibližně v 8. století před Kristem, pravděpodobně v místě existující berberské osady. Proto v sobě neslo znaky punské i berberské architektury. Vykopávky ukazují, že bylo velmi vyspělé, krásné a příjemné pro život. Tedy jen do doby, než přišli Římané a během punských válek jej v polovině 3. století př. n. l. zničili. Místo poté již nikdy nebylo znovu osídleno a jeho ruiny zavál písek. Až roku 1952 jej objevili francouzští archeologové a dali mu jeho dnešní název. Právě Kerkouan lidem osvětlil mnohé ze života starých Féničanů a ukázal, jak byla jejich kultura pokročilá. Přímo na pobřeží teď mohou vykopávky obdivovat i početní turisté.

Dalším zajímavým tipem pro návštěvu jsou tzv. římské nebo románské jeskyně Grottes Romaines. Podzemní komplex vznikl těžbou stavebního kamene, který pak Féničané použili na výstavbu Kartága a dalších měst své říše. Při návštěvě Cap Bonu nesmíte zapomenout na lázeňské letovisko Korbous, navštěvované zejména kvůli horkému prameni Ain el-Atrous. Ten vyvěrá ze skály přímo do moře za doprovodu oblaků páry, vznikajících stykem horké vody se studenějším mořem. Ačkoliv dnes patří Korbous k předním léčebným střediskům Tuniska, do své antické slávy má daleko.

- jap -

Předchozí články z Tuniska:
Rue du Pacha, Tunis
Koberce z Kairouanu
Sousse – Hannibalova základna
Monastir, moře i památky
Oudna

Článek byl zobrazen 7 769 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko