Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Chott el Jerid – krajina z Hvězdných válek

Ve střední části Tuniska se v blízkosti městečka Tozeur rozkládá jezero Chott el Jerid, které je největším solným jezerem nejen v této zemi, ale v celé Severní Africe. Jezero leží 23 metrů pod hladinou moře a jeho dno je pokryto silnou vrstvou soli. Přestože je jezero během léta úplně vyschlé, stalo se vyhledávanou turistickou atrakcí.

Chott el Jerid se rozkládá na ploše 5 tisíc kilometrů čtverečních nedaleko hranic s Alžírskem. Má protáhlý tvar a od západu k východu měří přibližně 250 km. Slovo „chott“ znamená v arabštině „jezero“ a tak jde vlastně o jezero Jerid, které bývalo v dávných dobách součástí Středozemního moře. Postupně se od něj oddělilo, ale slaná voda se v něm držela nadále. Východní část jezera bývá nazývána Chott el Fejaj.

V letním období je Chott el Jerid prakticky úplně vyschlé, začíná se plnit až s příchodem zimy. Jen výjimečně je zde však tolik vody, že by se po jezeře dalo plout na loďce. Tato situace nastává tak jednou za 10 let, když přijdou silné deště. Když voda v jezeře není, zůstávají loďky i po několik let zakonzervovány v soli. Jezero leží v oblasti Sahary a tak se není čemu divit, že jsou srážky jen ojedinělou záležitostí. Teplota se zde po většinu roku pohybuje okolo 50 stupňů Celsia.

jezero Chott el Jerid

Toto bezodtoké jezero v létě vytvoří ohromnou solnou pláň, přes niž je možné se pohybovat terénními auty po jakýchsi improvizovaných silnicích. Skrz jezero však vede i jedna vyvýšená betonová silnice, která spojuje oázu Kebili a oázu Tozeur. Silnici nechala vybudovat armáda v roce 1990. Sůl zde má různou konzistenci – někde je tvrdá a kamenná, jinde zase měkká a prášková. Krajina zde hraje všemi barvami, k vidění jsou nejrůznější barevné odstíny, od stříbřitě bílé, přes růžovou a fialovou až po zelenou. Vše závisí na tom, jaký nerost tvoří podloží. Na okraji jezera jsou navršeny kupy soli, které čekají na odvoz a zpracování.

jezero Chott el Jerid

Chott el Jerid je přírodní zajímavostí, která přitahuje řadu návštěvníků Tuniska. Toto jezero se ve světě proslavilo zejména díky natáčení slavných Hvězdných válek. Solné pláně jezera posloužily jakožto kulisy hned pro několik epizod filmu Star Wars. Výlet autem k jezeru je zajímavý a rozhodně stojí za to. Je však třeba počítat s tím, že budete po celou dobu na slunci a nebudete mít šanci se nikde schovat. Stín zde nenajdete a počasí je velmi horké. Návštěva jezera tak není vhodná pro malé děti. Dospělí by neměli zapomínat na dostatek tekutin a pokrývku hlavy.

jezero Chott el Jerid

Návštěva jezera Chott el Jerid je nezapomenutelným zážitkem, turisté mohou pozorovat, jak se na solných krystalcích, které celé jezero pokrývají, odráží sluneční paprsky. Vznikají tak nevšední efekty. Při troše štěstí se může stát, že během jízdy autem se před vámi objeví opravdová fata morgana, která vzniká působením horkého vzduchu. Někomu zase může připadat, že je jezero plné vody a zvláštní jsou rovněž odrazy protijedoucích aut. Cestovní kanceláře do blízkosti jezera vozí návštěvníky v rámci fakultativních výletů. Někdy je možné se dostat až do míst, kde se sůl těží pro průmyslové zpracování. Laguny, které vznikly kolem vytěžených oblastí, jsou naplněny solankou. Pokud byste se chtěli vydat k jezeru na vlastní pěst, půjčete si džíp, protože obyčejným autem jsou silnice, které pokrývá silná vrstva písku, prakticky nesjízdné.

V okolí jezera Chott El Jerid se nachází několik měst a oáz. Za centrum oblasti je považováno městečko Tozeur, které je ze všech měst největší. Na kvalitní ubytování a případně i restaurace můžete narazit ještě v oázách, jako je Blidet a Kebili nebo v pouštním městečku Nefta. Podél silnice jsou mnohde roztroušeny dokonce stánky se suvenýry.

- jap -, foto 3 by Stefan Krasowski (CC BY 2.0)

Článek byl zobrazen 17 278 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko