Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

La Goulette, nejvýznamnější obchodní přístav Tuniska

Asi 15 km severozápadně od tuniského hlavního města se na severu země nachází rybářský a osobní přístav La Goulette, ze kterého pravidelně vyplouvají trajekty mířící do Itálie, Francie a dalších částí Evropy. Kdysi to byl důležitý vojenský přístav, dnes je nejvýznamnějším obchodním přístavem země.

ZÁJEZDY DO TUNISKA NA SVĚTADÍLECH

Město bylo postaveno v 7. století jako přístav a strategická základna. O jeho vybudování se zasloužili Arabové, kteří se v té době zmocnili celého Tuniska. Během staletí se zde vystřídalo několik kultur. Své stopy ve městě tak zanechali Berbeři, Arabové, Turci i španělští muslimové. V 16. století se La Goulette stalo baštou pirátů, kteří měli povolení od samotného sultána Mohammeda V., že zde mohou zůstat. Sultán pocházející z dynastie Hafsovců se totiž obával napadení ze strany Španělů a piráti mu tak poskytovali jakousi ochranu. Útok nakonec skutečně přišel, avšak piráti stejně nedokázali vzdorovat španělské přesile.


V roce 1535 nechal španělský král Karel V. ve městě vystavět pevnost, která měla oslavovat jejich vítězství a bránit město před dalšími nájezdy. Pevnost však byla později zničena a na jejím místě byla Osmany vztyčena mohutná „kasba“, která se dochovala do dnešních dní. Celé 17. století se neslo v duchu velkého rozvoje města a to zejména díky výstavbě přístavu. Holandští architekti se zasloužili o vybudování vodního kanálu, doků a arzenálu. Postupem času se rok od roku zvyšoval počet Evropanů žijících v La Goulette. Během francouzského protektorátu sloužila kasba jako provizorní vězení, dnes je v ní muzeum. Z té doby také pochází francouzský název města La Goulette, což znamená „hrdlo“. Město totiž odděluje moře od jezera Tunis.

Nyní je La Goulette jedním z nejvýznamnějších rybářských přístavů a také přímořskou částí tuniského přístavu. Můžete zde pozorovat rybáře, jak převážejí své úlovky. Bezmála polovina z nich ještě stále používá tradiční veslice. Vzhledem k více než 1300 km dlouhému pobřeží si rybolov v tuniském hospodářství stále udržuje důležitou roli. Mnoho ze zdejších rybářů vyráží na moře ve večerních hodinách a sítě pak vytahují až v noci za umělého osvětlení. Vracejí se ráno, vždy včas, aby stihli prodat své cenné úlovky místním restauracím nebo na trzích.

Díky jejich práci se tak La Goulette může pochlubit jedněmi z nejlepších rybích restaurací v celém Tunisku. Na ochutnávku rybích specialit a darů moře se tak nechají nalákat nejen turisté, ale dokonce i místní obyvatelé. Během hlavní sezóny si můžete pochutnat třeba na čerstvém pražmanovi zlatém nebo tuňáku.

Ve městě se sice nachází pláž, ale nedaleký přístav vody dost znečišťuje, proto se nedoporučuje se ve zdejších vodách koupat. Raději si tedy zaplavte jinde, třeba v La Marse. Z Tunisu se do La Goulette dostanete asi za 10 minut, když pojedete vlakem TGM.

- jap -
Foto: Magharebia

Předchozí články z Tuniska:
Kerkouane
Le Kef
Thuburbo Majus
Sfax s nádechem Francie
Sidi Bou Saïd – město Angeliky

Článek byl zobrazen 6 552 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko