Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Muzeum Bardo v Tunisu, druhé největší africké muzeum

Na předměstí Tunisu se nachází Národní muzeum Bardo, které je hned po Egyptském muzeu v Káhiře druhým největším tuniským muzeem v Africe. V oblasti Středomoří je považováno za jedno z nejvýznamnějších muzeí vůbec. Muzeum sídlí v paláci, který patřil husajnovským bejům.

Muzeum Bardo bylo založeno v roce 1882 a o šest let později, tedy v květnu roku 1888, si mohli jeho sbírky shlédnout první návštěvníci. Za 120 let existence se z malého soukromého muzea beje Aliho III. stalo světoznámé muzeum. Dnešní sbírky muzea Bardo se rozkládají celkem ve třech patrech, ve třiceti čtyřech výstavních sálech a jsou tematicky rozděleny do šesti různých oddělení.

muzeum Bardo, Tunis
Foto: muzeum Bardo

Nejcennější je unikátní sbírka římských antických mozaik pocházejících z 2. až 4. století po Kristu, které kdysi zkrášlovaly domy těm nejbohatším občanům římské provincie Afrika. Zdejší kolekce mozaik patří k největším na světě. Vystavené kusy jsou často pouze většími či menšími fragmenty původních předmětů, kompletních mozaik zde naleznete opravdu jen hrstku. Aby byla zachována jejich autentičnost, byly všechny ponechány tak, jak byly nalezeny.

Kromě mozaik však Bardo uchovává ještě další cenné artefakty pocházející z jiných epoch. Jde například o punské pohřební masky, řecké bronzy, islámské dlaždice nebo nálezy z lodi, která se potopila u Mahdie v 1. století před Kristem. Pro tyto předměty byla vyhrazena tzv. Mahdijská síň. Do ní byly uloženy předměty, které byly v roce 1907 objeveny lovci mořských hub ve vraku lodi. Šlo o mramorové sloupy, reliéfy, sochy a bronzové vázy. Nejhodnotnějším předmětem nalezeným na lodi je bronzová soška Erose pocházející z roku 125 před Kristem. 

Oddělení románského umění je vůbec nejvýznamnější částí celého muzea. Mimo již zmíněné vzácné kolekce antických mozaik se tu nachází i spousta skulptur, keramiky, šperků a různých dalších předmětů, které názorně představují veliký rozvoj umění a obecně všech řemesel v Tunisku během románského období.

muzeum Bardo, Tunis
Foto: muzeum Bardo

V oddělení prehistorie je možné nalézt nejstarší artefakty z celého muzea, některé jsou staré více jak 40 000 let. Jedná se o různé kamenné nástroje, které dokumentují osidlování oblasti primitivními kmeny. Toto oddělení je zaměřeno na oblast Maghrebu, především pak Tunisu. V Libyjsko-punské síni uvidíte umění starověkých kmenů, jako byli například Féničané či Kartaginci. Nachází se zde velká sbírka starověké keramiky, vzácné stély z neopunského období a hlavně velmi významná sbírka punských šperků a bižuterie.

Další oddělení je zaměřeno na tzv. africké křesťanství. Na velkém množství mozaik je znázorněna řada biblických výjevů či křesťanských symbolů. Tyto mozaiky v minulosti totiž zdobily zdi a podlahy některých basilik a kostelů po celé Africe. Největší pozornost poutá mozaikou vykládaná křtitelnice z kostela ve městečku Kelibia. Úsek muzea s arabsko-muslimským uměním je rozdělen na dvě části. První uchovává muslimské umění z dob středověku, obsahuje sbírku keramických a skleněných nádob, nástrojů, svitky Koránu či různé egyptské písemnosti. Druhá část je zaměřena na lidové umění a tradice. Jsou zde k vidění nejrůznější hudební nástroje, šperky či nádobí, ale třeba i zbraně. Tato sbírka představuje tuniský venkov a ukazuje rozdíly mezi jednotlivými regiony.

Druhá zajímavá část muzea ukazuje bohatě vybavené interiéry vyšších vrstev minulých století včetně voskových figurín oblečených do honosných kostýmů. Zajímavá je však také samotná architektura paláce bývalého vládce země. Krásné jsou bohatě zdobené stropy i jiné architektonické prvky. V paláci se podařilo dokonce dochovat i ložnici harému. Veřejnosti je v současnosti otevřeno pouze jedno křídlo, v němž se nachází muzeum, v tom druhém totiž sídlí Parlament. 

- jap -

Další články z Tuniska:  
Kelibia – ptačí ráj
Sahara – největší poušť světa 
Oudna - berberská osada 
Zarzis - nejjižnější letovisko v Tunisku 
Horská oáza Tamerza 

Článek byl zobrazen 6 435 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko