Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Djerba – Houmt Souk, místo trhu

Djerba se stala populární turistickou destinací mnohých cestovních kanceláří. Pro dobrodružnější povahy má však ostrov s množstvím pláží a hotelových komplexů jen málo co nabídnout. Přesto i těch pár historicky zajímavých míst rozhodně stojí za návštěvu. Jedním z nich je i hlavní město ostrova - Houmt Souk.

Houmt Souk, ve kterém žije 65 tisíc obyvatel, se nachází v severní části ostrova. Město, plné křivolakých uliček, fundur a mešit, vás upoutá nejen svou živorodostí, ale především typickým architektonickým stylem, v němž se promítají prvky všech kultur, které se během staletí na ostrově vystřídaly. Mezi nejznámější památky patří stará španělská pevnost Borj el Kebir (Velká pevnost), která byla postavena na místě původní římské pevnosti. Dnešní podobu získala v polovině 16. století, kdy se také stala svědkem krvavé porážky svých španělských stavitelů. Z jejich hlav a kostí byla později vystavěna pyramida, která „zdobila“ ostrov po celých tři sta let.  

Pokud se vám zdá, že ve městě na každém rohu narážíte na mešity, tak se nedivte. Vždyť v Houmt Souku jich je na 200! Nejzajímavější je Turecká mešita a Mešita cizinců. Obě jsou typickou ukázkou turecké architektury, zčásti přizpůsobené architektuře místní.  Bohužel většina mešit je pro nemuslimské návštěvníky uzavřena a vám tak nezbývá než jejich silné zdi obdivovat alespoň zvenčí. 
Zajímáte-li se o místní kulturu, pak rozhodně nevynechte návštěvu Muzea umění a tradic. Bohatá sbírka představuje od tradičních berberských oděvů, židovských šperků a doplňků až po ukázky výrobků starých hrnčířských a keramických dílen. 


Autor: Henning Leweke

Houmt Souk v překladu znamená „Místo trhu“ a název tak bezesporu vystihuje hlavní dojem, jakým město na své návštěvníky působí. Uličky, plné rozličného zboží a s nezaměnitelnou orientální atmosférou, lemují centrum, jež je vyhrazeno velkému trhu, který se zde koná každý čtvrtek. Jen málokdo odolá nástrahám zručných obchodníků a dříve či později podlehne nevyhnutelnému smlouvání. Ať už si domů přivezete jeden z ručně tkaných koberců, napodobeninu starodávných šperků  či některý z keramických výrobků, vězte, že na návštěvu Houmt Souku nikdy nezapomenete.

Ačkoliv nejvyšší turistická sezóna spadá na období letních prázdnin, je na Djerbě v tuto dobu nesnesitelné horko, a to už vůbec nemluvě o několikanásobně vyšších cenách za veškeré služby. Ideální čas pro rekreační návštěvu je tedy spíše jaro a podzim. Z mezinárodního letiště, které se nachází západně od hlavního města se během hodiny dostanete na jakékoliv místo na ostrově.

Článek byl zobrazen 6 128 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko