Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nabeul – město hrnčířů

Městečko Nabeul je správním střediskem tuniského poloostrova Cap Bon, který je považován za nejúrodnější část země. V dnešní době je také významným turistickým střediskem a hlavně centrem hrnčířství, jehož tradice prý sahají až do římské doby.

Nabeul byl původně punským městem, které zničili Římané, ale později na tomto místě Julius Caesar založil novou kolonii. Její fragmenty byly náhodně objeveny v roce 1964 při výstavbě prvního turistického hotelu ve městě. Název Nabeul je zkomoleninou řeckého slova Neapolis (nové město), jak se tomuto městu říkalo v římské době. S příchodem Arabů se město soustředilo kolem „ksáru“ – opevněné sýpky. Tato oblast je dnes považována za nejstarší část Nabeulu.


Autor: numerized studio

Nabeul leží asi 12 km od Hammametu, díky moderní zástavbě a neustále vznikajícím hotelům už města jaksi splynula do jedné aglomerace. Kromě nádherné keramiky, která se zde po staletí vyrábí, získal Nabeul věhlas také díky svým krásným rozlehlým písečným plážím, rušnému tržišti a kvalitnímu turistickému zázemí. Hotelů je zde sice mnohem méně než v Hammametu, ale většina z nich uspokojí přání a nároky náročných klientů. Výhodou Nabeulu je, že zde není ani tak rušno, můžete se zde procházet poloprázdnými uličkami nebo po prostorné pláži. Je ideálním místem pro trávení pohodové odpočinkové dovolené i skvělým výchozím místem do okolních kopců, stepí, osad i sousedních letovisek na pobřeží.

Centrum Nabeulu leželo asi 1,5 kilometrů ve vnitrozemí, protože se stávalo častým terčem útoků místních pirátů. Později se však obyvatelé přestěhovali blíže k pobřeží, kde žijí dodnes. Město protíná hlavní ulice Avenue Habib Bourguiba, která jej pomyslně dělí na dvě přibližně stejné části. Je lemována palmami a oleandry a je považována za nejluxusnější ulici ve městě. Začíná v centru Nabeulu, táhne se v délce asi 2 kilometrů a směřuje k moři a plážím. Severní úsek upoutá každého milovníka nakupování, kde se nachází spousta obchodů. Asi v polovině pak narazíte na železniční nádraží a archeologické muzeum. V jižní části stojí nádherné vily zámožných obyvatel.


Autor: gordontour

V nabeulském Archeologickém muzeu jsou umístěny artefakty odkryté během archeologických prací. Prohlédnout si zde tak můžete například kartaginské sochy a římské mozaiky. Hned u vchodu do muzea si prohlédněte plán římské Neapole a mapu Cap Bonu, na níž jsou zakresleny významné archeologické lokality. V první síni jsou vystaveny punské předměty pocházející ze 7. – 4. století před Kristem. Patří sem olejové lampy, šperky a mince pocházející především z vykopávek v Kerkouanu. Pozornost si zaslouží také hliněné figurky Baal Hamona a kartaginské bohyně Tanity. Ve zbývajících síních jsou uloženy římské mozaiky objevené v Kelibii a v římské Neapoli.

Většina turistů, kteří zavítají do Nabeulu, míří hned místní trh, který patří mezi hlavní atrakce města. Naleznete na něm spoustu obchůdků, které se specializují na prodej tradiční keramiky v zářivých barvách na bílém podkladě s modrými, zelenými a někdy oranžovými motivy. Nabeulská keramika je nejžádanějším prodejním artiklem, za kterým se do Nabeulu sjíždí nejen turisté, ale především Tunisané ze širokého okolí. Její kořeny sahají až do období neolitu, kdy rozměrné džbány a vázy sloužily na uchovávání potravin. Během staletí prošla značným vývojem, dnes prodejny s keramikou najdete v každé nabeulské ulici. Jsou plné výrobků rozmanitých tvarů a zdobených abstraktními tuniskými vzory. 

Trh se koná každý pátek a díky němu je ve městě opravdu živo. Původně se specializoval na prodej velbloudů, ale tato zvířata zde dnes spatříte už jen minimálně. Kromě keramiky zde seženete téměř cokoliv, od nejrůznějšího koření, misek, svícnů, lamp a jídelních lžic až po audiokazety a bavlněné šátky.

V centru města se rozkládá medína, které je protkána spletí úzkých uliček, bran a průchodů, které rozhodně stojí za to prozkoumat. Tyčí se zde také Velká mešita, která je typickým příkladem islámské sakrální architektury. Spadá pod ní nádvoří a rozlehlá modlitební síň zdobená nádherným keramickým obkladem a křišťálovými lustry. Pyšní se zelenobílým minaretem, díky kterému připomíná mešitu v Kairouanu.

Jakousi obchodní tepnou města je ulice Avenue Habib Thameur, která oplývá dílnami a krámky s keramickými výrobky. Srdce města tvoří náměstí Place du 7 Novembre, kde najdete velké hliněné džbány, jež symbolizují hrnčířskou tradici Nabeulu. Levně zde můžete nakoupit keramické produkty, jako jsou popelníky, malé či větší nádobky a talíře. Kromě keramiky se v Nabeulu rozvinula i další řemesla, jako je třeba vyšívání, košíkářství nebo kamenictví. Dalším specifikem tohoto města je výroba stříbrných klenotů.

Asi 1,5 kilometru od centra Nabeulu se rozkládá Neapolis, neboli římské "Nové město". Vzniklo na místě původního punského města, které však bylo během punských válek zničeno. Do dnešních dní se z něj proto příliš nedochovalo, rozlehlý areál je zarostlý trávou a olivovníky. Obdivovat zde můžete jen několik málo rozesetých kamenů a pozůstatků mohutné zdi, která pravděpodobně v minulosti obepínala hlavní palác.

- jap -

Předchozí články z Tuniska:
Tunis - Souk el-Attarine
Tunis - Velká mešita
Tataouine
Ras Remel
Nefta – posvátná oáza Tuniska

Článek byl zobrazen 8 054 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko