Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Oudna - berberská osada

Na severu Tuniska se asi 30 km od hlavního města Tunis rozkládá někdejší berberská osada, která náleží k nejstarším římským koloniím v Africe. Tento antický archeologický areál se nenachází v centru pozornosti turistů, proto si uchovává svou unikátní atmosféru. Pokud však máte možnost, rozhodně byste neměli jeho návštěvu vynechat.

Oudna, dříve Uthina, vznikla za vlády Oktaviána Augusta, tedy někdy na počátku 1. století po Kristu. Bylo zde vybudováno typické římské město, které nejvíce přitahovalo movité veterány římské armády. Areál se dělí na dvě části: ve spodní se nachází amfiteátr, římské vily, lázně, cisterny a divadlo z 2. století, zatímco v druhé horní části můžete vidět kapitol.


Foto: Sarah Murray

Přímo u vchodu začíná první část, kde se rozkládá komplex budov, z nichž některé se v minulosti podrobily rozsáhlé rekonstrukci. Nejvíce vás upoutá amfiteátr z 2. století po Kristu. Svými úctyhodnými rozměry 120 x 89 metrů zaujímá po amfiteátru v Kartágu a El Jemu třetí místo v Tunisku. Celková kapacita amfiteátru byla asi 16 000 lidí. Z vrcholu ochozu je překrásný výhled do okolní krajiny, dohlédnete odtud až na nedaleké hory nebo románský akvadukt nedaleko od Oudny. Část zdejších teras byla v nedávné době zrestaurována.

Druhá zóna byla z velké části odkryta, najdeme ji o několik stovek metrů dále, v sousedství vesničky a pozůstatků koloniálních objektů. Tuto část Oudny můžete navštívit bezplatně, hlavní část je pak zpoplatněna. Trhové náměstí, které se nazývalo macellum bylo v Oudně centrem společenského života. Bylo obklopeno těmi nejvýznamnějšími městskými budovami, včetně kapitolu, soudní budovy a tržnice.

Kapitol, jež byl sídlem místních úřadů, je se svými rozměry 43 x 27 metrů považován za jeden z největších chrámů v římské Africe. Cílem stavitelů bylo vztyčit chrám tak vysoký, který by dominoval celému okolí. Kapitol měl tři patra, hlavní schodiště se skládalo ze dvou ramen a jedné podesty. Vedlo k šesti korintským sloupům, z nichž některé jsou zčásti zrekonstruované a tak si můžete domyslet, jak vypadaly v době svého vzniku. V horní části kapitolu se nachází rozlehlá místnost s mozaikovým dlážděním, které pochází z období starověku. Nejcennější mozaiky, které zde byly nalezeny, jsou uloženy v muzeu Bardo v Tunisu. Jde například o tzv. Koupající se Venuši.

Dům kolonizátora Ducroqueta v těsné blízkosti kapitolu byl postaven koncem 19. století v místě, kde se původně nacházely tři chrámy zasvěcené trojici božstev - Jupiteru, Junovi a Minervě. Nedaleko Oudny se nachází Mohammedia, která se pyšní troskami paláce Ahmeda Beje. Jde o rezidenci, která se svou velkolepostí měla vyrovnat zámku ve francouzském Versailles. Asi 2 km Oudny si můžete prohlédnout fragmenty římského akvaduktu, který v dávných dobách přiváděl vodu do Kartága.

- jap -

Předchozí články z Tuniska:
Nabeul – město hrnčířů
Tunis - Souk el-Attarine
Tunis - Velká mešita
Tataouine
Ras Remel

Článek byl zobrazen 8 638 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko