Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bizerte – nejfrancouzštější město Tuniska

Na samotném severu Tuniska se rozkládá stotisícové město Bizerte s velkým a důležitým přístavem. V současnosti je vyhledávaným turistickým střediskem, které láká návštěvníky svým příjemným počasím, krásnými plážemi, nádhernou okolní přírodou a samozřejmě také spoustou historických staveb pamatujících nejrůznější éry.

Dnešní obchodní přístav měl po dlouhá léta strategický význam. Jako první se zde kolem roku 1000 před naším letopočtem usadili Féničané. Toto místo si vybrali díky jeho strategické poloze a možnostem rybolovu. Vyhloubili vodní kanál a spojili tak Bizertské jezero s mořem, čímž vytvořili z Bizerte jeden z nejbezpečnějších přístavů ve Středomoří. Své město pojmenovali Hippo Zarytus, netěšili se z něj však příliš dlouho, v roce 146 před Kristem jej srovnali se zemí Římané. Ti na jeho pozůstatcích založili město Hippo Diarrhytus. S příchodem Arabů bylo přejmenováno na Benzert a to již nebylo daleko k dnešnímu názvu Bizerte.


Autor: eutrophication

Na krátké období se zde usídlili Španělé a po nich se stalo město součástí velké Osmanské říše. V období francouzského protektorátu bylo město významnou námořní základnou. Bizerte bylo posledním městem, které Francouzi opustili poté, co si Tunisko vydobylo nezávislost. Během druhé světové války okupovaly město německé jednotky a při náletech utrpělo značné škody. Moderní doba udělala z Bizerte lákavé turistické středisko s kvalitní infrastrukturou. Je považována za místo, kde se v Tunisku nejvíce projevil evropský styl. Podél nekonečných písečných pláží lemovaných promenádou byly vystavěny moderní hotely, které poskytují zázemí převážně zahraničním návštěvníkům. Na severu města najdete pláž Corniche s krásně žlutým pískem, na východě se pak táhnou ještě další dvě, odkud je možné přejít do starého přístavu Ghan el Melh, kde si můžete prohlédnout starobylou tureckou pevnost či mešitu.

Historické jádro města a rybářská zátoka leží u vodního kanálu, novější evropská část Bizerte se pak rozkládá v místě, kde se vody kanálu vlévají do jezera Bizerte. Snad nejpřitažlivější částí města je Starý přístav vybudovaný přímo nad kanálem a propojující jezero s mořem. Pobřeží je zde lemováno kavárnami, které lákají k posezení a pozorování člunů vyplouvajících na moře. Vchodem do Starého přístavu je 35 metrů široká brána, která byla až do 19. století obehnána 6 metrů vysokými a 3,5 metru silnými hradbami. Z těch se do dnešních dní podařilo dochovat jen krátký úsek mezi Andaluskou čtvrtí a Španělskou pevností.


Autor: Carsten ten Brink

Z památek vás určitě ohromí monumentální pevnost Kasbah s nevelkou citadelou z 11. století. Pevnost dlouhou dobu sloužila jako ochranný štít proti nepřátelům a pirátům. Kasbu v 17. století na místě někdejší byzantské pevnosti vztyčili Arabové. V některých místech má až 10 metrů vysoké hradby, které obepínají jakési město ve městě s půvabnými uličkami, mešitou, lázněmi a četnými domky. V pevnosti Sidi el-Hanni dnes sídlí oceánografické muzeum, které představuje nejrůznější mořské živočichy.

I když se pevnosti říká Španělská, má ve skutečnosti turecký původ. Byla postavena v 16. století a z původního objektu se dochovaly pouze fragmenty. Za obrannými zdmi se však nachází muslimský hřbitov. Uprostřed medíny stojí Velká mešita ze 17. století s osmibokým minaretem. Mešita je obklopena hrobkami, tzv. závijemi, z nichž nejvýznamnější je závija Sídí Mostarího, kterou nechal v roce 1673 vybudovat bej Murad.

Rozhodně v Bizerte nevynechejte návštěvu Andaluské čtvrti, ve které se v 17. století usadili arabští uprchlíci ze Španělska. V minulosti se nacházela za městskými hradbami a měla vlastní mešitu s minaretem. Domy v této čtvrti vynikají zřetelným španělským koloritem.

V medíně se zastavte v Café la Pasha na pobřežní promenádě. Večer si můžete při popíjení kávy vychutnávat pohled na kanál a pestrá světla blízkých kaváren. Od kavárny se dostanete na náměstí Place Lahedine Bouchoucha, na kterém se vypíná mešita ze 17. století. Část náměstí pak zabírá trh s rybami, zeleninou a ovocem. Za návštěvu stojí místní divadlo se zachovalým venkovním amfiteátrem, ve kterém se čas od času pořádají různé slavnosti a festivaly.


Autor: Neal B. Johnson

Pokud se z centra města vypravíte po ulici Avenue Habib Bourguiba směrem na západ, dojdete k vojenské akademii a Evropskému hřbitovu s Pomníkem mučedníků, který uctívá památku obětí bitvy, jež proběhla v roce 1961 mezi francouzskou posádkou a tuniskými ozbrojenými silami.

Pozoruhodné je nedaleké Bizertské jezero, které bylo v minulosti sladkovodní, ale po prokopání a vzniku kanálu se sladká voda smísila s mořskou. Bizertské jezero je relativně velké, ale během léta z větší části vysychá. Ještě dál na západ se ve vnitrozemí rozkládá další velké jezero Ichkeul, které je významnou ptačí rezervací.

- jap -

Předchozí články z Tuniska:
Cap Bon - zahrada Tuniska
Rue du Pacha, Tunis
Koberce z Kairouanu
Sousse – Hannibalova základna
Monastir, moře i památky

Článek byl zobrazen 6 937 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko