Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nefta – posvátná oáza Tuniska

Oáza Nefta rozkládající se v jižním Tunisku je jednou z nejposvátnějších lokalit, jaké může tato země nabídnout. Pro svou krásu bývá často nazývána „perlou El Jeridu“. Tisícovka vodních pramenů živí půl milionu palem, které zastiňují celou oázu a poskytují tak vysvobozující stín před spalujícím sluncem.

Oázu Nefta najdete pouhých 23 kilometrů východním směrem od města Tozeur, v bezprostřední blízkosti solného jezera Chott el-Djerid. V 16. století se stala centrem súfismu – mystické formy islámu, mezi jejíž nejznámější stoupence patří derviši. Vzniklo zde více než 100 mešit, desítky islámských škol a posvátných hrobek. Nyní zde stojí 150 mešit, které dodávají městečku duchovní ráz. Není proto divu, že po Kairouanu je Nefta druhým nejposvátnějším islámským místem v Tunisku.
V dnešní době láká Nefta především turisty a filmaře, kteří využívají zdejších jedinečných scenérií. Každopádně se vyplatí strávit zde noc, abyste nasáli místní unikátní atmosféru, udělali si výlet na koňském povoze, nebo probádali klikaté uličky Ouled ech-Cherif, což je nestarší části Nefty.

Nefta oáza
Autor: Bartek  Kuzia

Ouled ech-Cherif se rozkládá v západní části města a je protkána úzkými tajuplnými uličkami, které doslova lákají k prozkoumání. Mnoho zdejších domů navíc stojí za pečlivější prohlídku. Jsou vyzdobeny mozaikou z cihel různých odstínů barev – od všech tónů okru po nahnědlé, zelenkavé až po růžovou. U vstupních dveří domů si můžete povšimnout zvláštně provedených klik. Někdy bývají ve tvaru velkých kruhů, jindy mají tvar ruky Fátimy, která je pro muslimy symbolem ochrany. Také okenice mají nejrůznější tvary a barvy. Když se při procházce městem budete dívat kolem sebe, zjistíte, že mnoho domů je poničeno. Za to mohou rozsáhlé deště, které postihly město před dvaceti lety, a které mimo jiné způsobily i pokles půdy na mnoha místech v okolí.

Hlavní ulice Nefty nese jako v mnoha jiných tuniských městech název Avenue Habib Bourguiba. Je to současně také hlavní silnice vedoucí z Tozeuru do Alžírska, což způsobilo, že je vzhledem k ostatním částem města mnohem rušnější. Nad hlubokou palmovou roklí Palmeraie, která rozděluje Neftu na dvě části, se tyčí řada obnovených mešit. Ve svém nejširším bodě je rokle široká téměř 1 km, hluboká je v průměru 40 metrů a dotváří tak jedinečný kolorit celého města. Nejkrásnější podívaná na mešity se naskýtá z Café de la Corbeille. V muldě Le Corbeille, která se rozkládá na ploše 800 ha, na místě někdejšího římského cirku, se pěstuje kolem 400 tisíc datlových palem. Háje jsou zavlažovány 152 prameny, které rozvádějí kanálky. Účinky zdejších termálních pramenů znali již Římané.

V samotném srdci oázy se nalézá mauzoleum Sídí Bú Alího, mystika žijícího ve 13. století. Narodil se v Maroku a založil jedno z nejstarších súfijských bratrstev. Měl tak velkou zásluhu na tom, že se Nefta zařadila mezi významná duchovní centra islámského světa. Ještě v dnešní době se mezi muslimy těší Sídí Bú Alí velké úctě a záhadné léčivé schopnosti, kterými dnes disponují jeho nástupci, lákají do města spousty věřících. Do mauzolea však mají povolen vstup jen muslimové, jinověrci tam vstoupit nesmí.

V Neftě se koná každý čtvrtek trh, na který přijíždí nabídnout své zboží obchodníci ze širokého okolí. Ve městě je také množství kaváren, ve kterých muži odpoledne a navečer pokuřují vodní dýmku. Zdejší datlové plantáže patří soukromníkům, ale někteří z nich vás nechají za malý poplatek ochutnat nápoje z palmové šťávy, nebo doutník ubalený z datlových listů.

- jap -

Předchozí články z Tuniska:
Tunis - Tři medersy
Tuniská Sahara – zrádná i krásná
Ksar Haddada
Tunis - Dar el-Bey
Chebika

Článek byl zobrazen 9 190 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko