Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Le Kef - starobylé město s hliněnou pevností

Ve středním Tunisku se na stráních Djebel´ Dyru, ve výšce asi 1000 metrů nad mořem, nachází starobylé město Le Kef – arabsky „skála“. Místo bylo obýváno již v dávných dobách a po dřívějších obyvatelích se zde dochovala řada památek. Také zdejší uličky si zachovaly osobitou atmosféru a autentičnost.

Le Kef leží asi 170 km jihozápadně od Tunisu a necelých 30 km od hranice s Alžírskem, v nadmořské výšce kolem 800 metrů. Panuje zde proto poměrně příjemné klima. Vzhledem ke své poloze je město spjato s celou historií Tunisu. Jako první bylo v těchto místech kolem roku 500 před Kristem založeno Kartaginci město pod názvem Sicca. Po pádu Kartága převzali nadvládu nad městem Numidští králové a posléze Římané. Ti dali městu název Sicca Veneria na znamení úcty k bohyni Venuši.

Po vpádu Vandalů většina obyvatel město opustila a nakonec ho v roce 688 dobyli Arabové. Město dostalo název Shaqbanaria a postupně získávalo nezávislost až do 16. století, kdy do něj vtrhli pro změnu Turci. Teprve s příchodem Osmanů získalo město dnešní název Le Kef. Protože však město leželo v pohraniční oblasti, stalo se jablkem sváru mezi Alžírskem a Tuniskem. V roce 1881 jej pak jako první město zabrali Francouzi. Za 2. světové války se stalo rezidencí protektorátních úřadů. Roku 1942 pak sloužilo jako sídlo prozatímní vlády osvobozeného Tuniska.

V současné době žije v Le Kefu okolo 30 tisíc obyvatel. Ať již začnete prohlídku města odkudkoliv, vždy uvidíte na starobylou hliněnou pevnost „kasba“, v jejímž sousedství stojí ještě Velká mešita. Obě tyto památky najdete na náměstí Place Bou Makhlouf. Kasba je tvořena dvěma pevnostmi, menší pochází z 12. století, zatímco ta větší je novější, byla postavena v roce 1679 Mohammedem Bejem. Posledním okupantem pevnosti byla Tuniská armáda, která ji opustila teprve v roce 1992. Z věže se naskýtá strhující podívaná do okolí. V pevnosti dnes sídlí muzeum přibližující její historii a pravidelně se zde pořádají také kulturní akce. Mešita se již ke svému účelu nevyužívá, také zde se konají kulturní představení.

Na dalším městském náměstí Place de l´Indépendance vyvěrá starý římský pramen Ras el-Aïn, který kdysi vodou zásoboval několik obrovských římských cisteren severně od města. Nedaleko se nachází venkovní kavárna, která je velice častým cílem dostaveníček zdejších obyvatel. Stojí zde také malý oltář zasvěcený bohyni vody jménem Lalla Ma. Ulice Rue de la Source vede k římskému lázeňskému komplexu. Od něj můžete dojít až ke kostelu sv. Petra, který bývá nazýván též Dar el-Kousse. Tento svatostánek byl vystavěn ve 4. století a i dnes se může pochlubit pěkně zachovalou apsidou. Na zdi u vchodu jdou patrné starokřesťanské symboly.

Další významnou stavbou je mešita Sídí Bú Machlúfa ze 17. století se dvěma kupolemi a osmibokým minaretem, pojmenovaná podle patrona Le Kefu. Sídí Bú Machlúf byl súfisjkým učitelem a žákem Hádí Benese el-Meknésího, marockého súfisty a tvůrce náboženské hudby zvané Ajsávíja. Vedle ní stojí hrobka, kde je tento světec společně se členy své rodiny pohřben. Uvnitř tohoto mauzolea se nachází zahrada, fragmenty mozaik a několik stél. Každý pátek se poblíž učitelovy hrobky uskutečňují náboženská setkání za doprovodu této nezvyklé hudby.

Komplex Sídí Alího ben Ajsy z roku 1784 a sídlo bratrstva Rahmáníja dnes slouží jako Regionální muzeum lidových umění a tradic. V tomto muzeu si můžete prohlédnout sbírku tradičních oděvů, včetně těch svatebních, šperků, beduínských stanů, textilií, keramiky a předmětů každodenní potřeby. Ve městě stojí ještě mauzoleum Alího Turkího, které uchovává ostatky zakladatelů dynastie Husajnovců.

Zajímavá je rovněž Synagoga Al-Ghriba, nacházející se v ulici Rue Farhat Hached uprostřed Mediny v bývalé židovské čtvrti Harah. Zdejší hřbitov opatruje hroby pocházející až z římské doby. Při nedávných archeologických průzkumech byly ve městě objeveny Římské lázně a vodojemy. Asi 15 km od Le Kef se nacházejí další římské lázně Hammam Mellegue. Jejich část je stále ještě v provozu. Dnes si zde tak můžete užívat stejného potěšení z koupele, jako lidé před více než 1800 lety.

- jap -
Fotky: Damian Entwistle

Předchozí články z Tuniska:
Thuburbo Majus
Sfax s nádechem Francie
Sidi Bou Saïd – město Angeliky
Mahdia – dílo Spasitele
Kartágo - návštěva starověké metropole

Článek byl zobrazen 5 565 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko