Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Monastir, moře i památky

Na východním pobřeží Tuniska se v oblasti zvané Sahel nachází krásné přístavní město Monastir. Leží na špičce skalnatého poloostrova při nejjižnějším konci Hammametského zálivu. Je jedním z nejhezčích a nejznámějších turistických středisek země, které nabízí návštěvníkům vše potřebné pro strávení pohodové dovolené.

Monastir je přístavním průmyslovým městem, kde žije okolo 40 tisíc obyvatel. Byl založen Féničany jako přístav. Julius Caesar zde měl v roce 46 po Kristu tábor, ze kterého vyrážel na tažení do Afriky. První velké restaurátorské práce se v tomto městě uskutečnily na příkaz prvního tuniského prezidenta Habíba Búrgíby, který se zde v roce 1903 narodil a žil zde až do své smrti v roce 2000. Búrgíba se během svého života snažil proměnit město v elegantní a moderní metropoli. Nařídil vybudovat Národní palác a nechal upravit i prostranství před ribátem.


Foto: Ribat   Autor: Sergey Yeliseev

Na severním okraji města můžete navštívit jeho rodinné mramorové mauzoleum se zlacenou kopulí a dvojicí 25 metrů vysokých minaretů, které vévodí hřbitovu Sídí el-Mezerího. Uvnitř mauzolea jsou uloženy ostatky členů Búrgíbovy rodiny a v rozměrném sarkofágu i ostatky samotného státníka. Na hřbitově vás pak jistě upoutá hrobka Sídí el-Mezerího z 12. století, po němž se hřbitov jmenuje. V sousedství mauzolea se rozkládá velká osmiboká stavba označovaná jako Hrob neznámého vojína. Jedná se o symbolický hrob všech tuniských vojáků, kteří bojovali za nezávislost své země.

Monastir je také univerzitním městem a správním střediskem provincie Sahel. I když se stal významným turistickým centrem přeplněným hotelovými komplexy a prodejnami suvenýrů, dokázal si uchovat své podmanivé kouzlo, arabského ducha a atmosféru dávných časů. Monastir je městem, kde se snoubí dávná kultura s moderní současností. Turisté sem tak přijíždějí nejen za šumícím mořem a nekonečnými písečnými plážemi, ale také za historickými památkami. Mohou zde objevit pozůstatky fénického a římského dědictví.

Hlavní atrakcí je bezesporu slavný opevněný islámský klášter „ribát“, který v roce 796 vznikl na pobřeží jako obranná pevnost. Měl uchránit obyvatele města v období Svaté války proti křesťanům, před nájezdy Berberů a dalších nepřátelských kmenů. Na stavbě byl spojen vojenský a sakrální význam, pod jednou střechou v ribátu totiž žili jak vojáci, tak i mystikové. Monastirský ribát patří k těm nejstarším a přitom nejlépe dochovaným v celém Tunisku. Jeho architektura snoubící se s okolní krásou přírody sem láká dokonce filmové režiséry. Natáčely se tady například scény filmů „Ježíš Nazaretský“, „Dobyvatelé ztracené archy“ nebo „Život Briana“ společnosti Monty Python.


Foto: Ribat

V modlitební síni ribátu dnes najdete muzeum zasvěcené islámskému umění, které vystavuje arabské mince, tkaniny a keramiku. Některé úseky hradeb jsou dekorovány cimbuřím, jinak se ale dekorací šetřilo. Nejvíce jsou ozdobena rámování oken a hlavice sloupů. Do ribátu se vcházelo kteroukoliv ze čtyř bran, z nichž každá byla střežena mohutnými baštami. Jižně od ribátu se nachází Velká mešita pocházející z 9. století, za dynastie Zíríovců v letech 972 – 1152 však byla rozšířena. Její nádvoří je lemováno arkádami tvořenými sloupy a lomenými oblouky.

Prohlídku Monastiru je dobré začít v medíně, jejímž nejpůsobivějším prvkem je mešita Alího el-Mezerího ze žlutého kamene, která je však pro veřejnost uzavřena. Další významnou stavbou je Búrgíbova mešita z roku 1963. Byla postavena podle návrhu architekta Taieba Bouzgeunda, jehož inspirací se stala mešita Hammudy Paši v Tunisu. Jde o velmi rozměrnou stavbu, která do jisté míry narušila celkový půdorys medíny. Její modlitební síň bez problémů pojme až 1000 věřících. Exteriér i interiér je vyzdoben řadou prvků moderní architektury, přesto zůstaly zachovány požadavky kladené na tradiční islámské budovy.


Autor: clurross

Pokud máte čas, určitě si zajděte prohlédnout Muzeum lidových oděvů, které v několika síních vystavuje lidové kroje pocházející ze všech oblastí Tuniska. Obzvláště zajímavá je sbírka svatebních šatů, jejíž součástí jsou i překrásné šperky. Dalším atraktivním místem je Středisko rukodělných výrobků situované na náměstí Place du Gouvernonat. To nabízí pěknou škálu tuniských suvenýrů. Předměty, které se zde prodávají, jsou poměrně kvalitní a obdržíte k nim i certifikát pravosti. Náměstí dále lemují vládní budovy a nedaleko se vypíná ještě kongresová síň a divadlo.

V Monastiru je možné navštívit také tradiční trh – súk, kde nakoupíte vše, na co si vzpomenete. V uličkách je i mnoho kaváren, restaurací a barů, zbývá jen ochutnat vyhlášenou tuniskou kuchyni, dopřát si sklenku ušlechtilého místního vína, nebo si připít fíkovým brandy boukha.

Nejproslulejší pláže Monastiru najdete v turistických zónách Skanes a Dkhily. Jde o pláže s velmi jemným pískem a patří k tomu nejkrásnějšímu, co může tuniské pobřeží nabídnout. Zdejší hotelové komplexy nabízejí celkově kolem 9000 lůžek. Za zónou hotelů jsou místní mělká jezera, která se ale většinou používají pro těžbu soli, takže se nedá chodit na delší procházky do vnitrozemí. Na pobřeží na vás čeká ještě nepřeberná nabídka vodních sportů. Využít můžete třeba vybavení pro plachtění, zkusit windsurfing, paragliding nebo vodní lyžování. Dále jsou tu k dispozici dvě překrásná golfová hřiště, z nichž každé má 18 jamek. Vyzkoušet můžete rovněž thalassoterapii – léčbu mořem.

- jap -

Předchozí články z Tuniska:
Oudna
Nabeul – město hrnčířů
Tunis - Souk el-Attarine
Tunis - Velká mešita
Tataouine

Článek byl zobrazen 11 709 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko