Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tataouine, brána Sahary

Tataouine, ležící v jižní části Tuniska, asi 50 km od pobřeží Středozemního moře, je dobrým výchozím bodem pro návštěvy ksárů - opevněných berberských vesnic. Okouzlí především ty, kteří milují autentičnost. Místní obyvatelé zde žijí stejně jako před stovkami let a nenechají se rušit ani turisty, ani moderním rozvojem města.

Oblast dnešního Tataouine byla obývána dinosaury již před 150 miliony lety, poté ji zaplavilo moře. Nedávno zde bylo odkryto naleziště pozůstatků pravěkých ještěrů a nyní zde probíhá intenzivní průzkum se záměrem vybudovat muzeum. První lidé, kteří se zde usadili, se museli přizpůsobit vyprahlé půdě a aridnímu podnebí. Také dnešní berberské kmeny projevují velkou úctu vůči zdejší přírodě. Berberské ženy se věnují uměleckým řemeslům, tkají koberce a z velbloudí vlny vyrábějí teplé pláště. Muži zase šijí boty s typickou zploštělou špičkou zvané „balga“.

Tataouine

Samotné městečko Tataouine bylo pro vojenské účely vybudováno na přísně geometrickém půdorysu. Bylo založeno Francouzi v roce 1892. Od roku 1912 zde působila cizinecká legie, poté byly kasárna přeměněny na vězení a následně město opět obsadili vojáci. V současnosti je významným správním střediskem tohoto regionu. Turisty sem lákají nedaleká typická berberská obydlí, tzv. ksáry, ale také hotely se zajímavým architektonickým pojetím a polohou. Barvité trhy s ovocem, olivami a výrobky místních obyvatel jsou pak jen příjemným zpestřením pobytu. Na začátku léta se zde koná proslulý dobytčí trh, na kterém se setkávají členové kmenů z okolních vesnic.

Tataouine se stalo nejjižnější turistickou základnou Tuniska a získalo přízviska jako „brána Sahary“ nebo „ústí pramenů“ – z berberského pojmenování „foum tataouine“. Nedaleko města prochází rušná turistická trasa spojující Djerbu s Matmatou a Douz se saharskou oázou Ksar Ghilane. Milovníci Hvězdných válek jistě vědí, že Tataouine propůjčilo jméno mytické, větrem bičované domovské planetě Tatooine Lukea Skywalkera.

Tataouine je vyhlášené výrobou sladkých zákusků z medu a mandlí, kterým se říká gazelí rohy. Na přelomu března a dubna se zde každoročně pořádá pětidenní Ksárský festival, který nabízí příležitost sledovat velbloudí závody a berberské svatební obřady. Během festivalu v ulicích města tancují a zpívají výhradně mužské soubory. Za městem se prohánějí na koních, a velbloudech Berbeři v typických černých šatech a modrých turbanech.

Tataouine

Vzhledem ke své krátké historii nenabídne město žádné velkolepé památky, je však skvělým výchozím místem pro výlety do místních ksárů. Navštívit můžete Ksar Haddady, Ksar Ouled Soltane či Remada. Nejblíže se nachází Ksar Megabla, který je vzdálen pouhé dva kilometry od centra Tataouine. Na obhlídku ksárů se vyjíždí do pouště v terénních vozidlech a s domorodým řidičem. Pěkným výletem je rovněž návštěva 18 km vzdálené berberské vesnice Chenini, která je položena na vysokém kopci proslulém jeskynními obydlími.

- jap -
Foto: Ken Worker

Další články z Tuniska:
Ras Remel
Nefta – posvátná oáza Tuniska
Tunis - Tři medersy
Tuniská Sahara – zrádná i krásná
Ksar Haddada

Článek byl zobrazen 13 875 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko