Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Horská oáza Tamerza

Na jihu Tuniska se v blízkosti jezera Chott El Djerid rozkládá největší horská oáza v zemi. Nazývá se Tamerza a není jen oázou, ale i stejnojmenným městem obehnaným hradbami. Přestože nemá žádné významné historické či architektonické památky, patří k nejčastěji fotografovaným místům v

ZÁJEZDY DO TUNISKA NA SVĚTADÍLECH

Tamerzu z jedné strany obklopují majestátní hory a ze strany druhé palmové háje. Město tak získalo svůj věhlas nejen malebnými výhledy, ale také hotely s nejkrásnější polohou v Tunisku. Nad historickou částí města plnou bílých domků a kopulí se vypíná čtyřhvězdičkový hotel Tamerza Palace. Také z ostatních penzionů a hotýlků se naskýtá výhled na velkolepou scenerii, která se objevila dokonce ve filmu „Anglický pacient“.

Největším lákadlem oázy je vodopád, o kterém místní obyvatelé tvrdí, že je opravdu velký. Pro Tunisany je jistě něčím jedinečným, ale podle evropských měřítek je to však spíše jen taková sprška. To však nemění nic na skutečnosti, že je velmi malebný a dotváří tak kolorit celé oázy. Pokud zavítáte do Tamerzy v letních měsících a budete mís s sebou plavky, určitě si nenechejte ujít koupel v malém jezírku, které se pod vodopádem vytvořilo. I když to není žádný velikán, určitě vám přinese příjemné ochlazení.

Město je dnes již dostatečně zásobováno pitnou vodou pocházející z pramene, který vytéká z hor nedaleko města. Ten stačí pokrýt nejen spotřebu obyvatel, ale slouží také k zavlažování zdejších palmových oáz. Pramen je napájen dešťovými srážkami v zimních a jarních měsících, které bývají občas hodně vydatné. Například v roce 1969 pršelo nepřetržitě 22 dní a oblast postihly ničivé záplavy. Tenkrát v Tamerze přišlo o život několik set lidí. Podobně jako nedaleká oáza Chebika, byla i Tamerza po této přírodní katastrofě lidmi opuštěna a ponechána napospas osudu. Přestože neustále chátrá, daří se jí udržet všeobecný půdorys oázy s hlavní silnicí mířící z východu na západ. Bludiště úzkých uliček protínajících město z ní vybíhá směrem nahoru.

V této opuštěné vesnici je dnes přesto pečováno o několik islámských mauzoleí, tzv. závijí. Nejpřitažlivější z nich je mauzoleum Sídí Tuátího, které bylo vystavěno na místě původního křesťanského kostela. Existenci tohoto božího stánku potvrdil i středověký arabský cestovatel a spisovatel jménem Tídžání. Mezi okolními poškozenými domy dnes mauzoleum hezky vyniká a v jeho interiéru se ukrývá hrob islámského světce a také prostory pro poutníky. Dalším známým mauzoleem je Mauzoleum Sídí Dára Ben Daháry, které se proslavilo tím, že jeho mihráb, neukazuje směr k Mekce, což je u islámských staveb naprosto ojedinělé. Patrně byl tento výklenek špatně navržen.

Tamerza je nyní čím dál více navštěvována fotografy a dobrodruhy, kteří se nemohou nabažit jejím zvláštním kouzlem. Opuštěné domy a trosky tehdejšího městečka jsou nejpůsobivější ve světle zapadajícího slunce. Nová Tamerza byla založena přímo nad zdejším vyhlášeným vodopádem. Další vodopád můžete obdivovat ještě nedaleko města, u silnice směřující do Chebiky. Doprava do Tamerzy je zajišťována pravidelnou autobusovou linkou, což je v jiných oázách naprosto nemožné. Může za to poděkovat především skvělým službám v oblasti cestovního ruchu. Jelikož se zde nachází několik pěkných hotelů s bazény a veškerým komfortem, je potřeba sem zahraniční turisty nějak dopravovat.

- jap -

Předchozí články z Tuniska:
Makthar - archeologický šperk Tuniska
Medenine – to pravé Tunisko
La Goulette 
Kerkouane
Le Kef

Článek byl zobrazen 6 565 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko