Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kartágo, starověká metropole Tuniska

Kartágo bývalo jedním nejmocnějších měst starověku, do dnešních dní se z něj dochovaly jen trosky. V dnešní době tvoří jednu z nejzajímavějších kulturních památek celého Tuniska. Každoročně sem zavítá ohromné množství turistů ze všech koutů světa, kteří si chtějí doslova osahat tuniskou historii.

Kartágo bylo založeno Féničany v roce 814 před Kristem na útesu s dobrým přístupem k moři z jihu a ze severu, díky čemuž se stalo důležitou námořní základnou oblasti Středozemního moře. Za punských válek bylo město zničeno, poté Římany opraveno. Podrobili si jej také vandalové a později Byzantinci. Právě odtud se vydal nejvýznamnější vojenský velitel starověkého světa jménem Hannibal na pověstnou cestu přes Alpy se svými 59 000 muži a 40 slony, aby porazil Římany.  Po dobytí Araby v roce 695 po Kristu se Kartágo postupně ocitlo v troskách.

Kartágo, Tunisko

Zbyly zde trosky obětiště, punského přístavu, lázní, římského amfiteátru, divadla a svatyně. Jelikož se Kartágo rozkládá na poměrně velkém území, není možné si v jeden den prohlédnout každou jeho pamětihodnost. Nejvýhodnější je navštívit muzeum a přilehlé ruiny. Tento komplex je rozdělen do šesti částí. Jednou z nich je vrch Byrsa, který tvořil odjakživa střed města. Naskýtá se z něj nádherná podívaná do okolí.

Jeho dominantou je katedrála zasvěcená francouzskému králi Ludvíkovi IX., jenž zemřel na mor při obléhání Kartága v roce 1270. Tento svatostánek nechal v roce 1890 vztyčit kardinál Lavigerie, který byl velmi podnikavý a založil také řád „Bílých otců“ působící v Africe. Zdejší jeptišky a mniši vynikali v archeologii a jako první se pustili do zkoumání dějin Tuniska. Lavigerie se zasloužil i o znovuzrození kartaginského biskupství. Katedrála od roku 1964 již neslouží ke svému účelu, byla proměněna na Acropolium de Byrsa a pořádají se v ní výstavy a koncerty vážné hudby.

Kartágo, Tunisko

Na vrchu Byrsa se nachází také Kartaginské muzeum, jehož terasa sousedí se základy punských vil objevenými francouzskými archeology. V muzeu si můžete prohlédnout chronologicky uspořádané punské, římské, křesťanské a arabské exponáty. Dále jsou zde k vidění také mramorové sarkofágy, nápisy, předměty každodenní potřeby pocházející z punského a římského Kartága a barvité fénické masky. Dá se zde podniknout prohlídka punské čtvrti z 2. - 3. století př. n. l.

V blízkosti muzea se nalézá staré římské Hadriánovo divadlo z 2. století, ve kterém se během letního Mezinárodního kulturního festivalu konají četná představení. Neměli byste opomenout ani prohlídku nedalekého římského amfiteátru, který byl v tehdejší době nejoblíbenějším místem zábavy Římanů. V roce 203 po Kristu se v něm konalo představení na oslavu narození císařova syna. Při této příležitosti bylo zabito několik křesťanů, včetně asi 22leté mučednice sv. Perpetuy. Amfiteátr již není příliš zachovalý, jelikož byl rozebírán a jeho kameny se používaly ke stavbě dalších budov.

Kartágo, Tunisko

Slavné jsou Antoniovy lázně z 2. století, které byly jedněmi ze tří největších v celé říši. Podílely se na zlepšení celkové fyzické i psychické kondice někdejších obyvatel. Byly zničeny Vandaly a kameny byly použity na stavbu města Tunis. V nynějších rozvalinách jsou patrné pozůstatky místností a několika kleneb. Za vlády Caesara Augusta se Kartágo ocitlo ve vrcholné fázi rozvoje, z té doby pochází také římské vily, jejichž značná část je již dnes zarostlá vegetací. Nejzachovalejší je Villa de la Voliéres z 3. století, která se pyšní původními podlahovými mozaikami. 

Také okraj Kartága má z historického hlediska rozhodně co nabídnout. V části Quartier Magon se nachází několik punských podlahových mozaik, o něco dále objevíte Římské a paleokřesťanské muzeum, které pečuje o předměty z římské epochy kartaginských dějin od 5. do 7. století po Kristu. Mezi exponáty najdete i starokřesťanské památky a fragmenty mozaik. Na muzejním pozemku je možné si prohlédnout pozůstatky baziliky Carthagenna z 6. století po Kristu.

Kartágo, Tunisko

Nedaleko muzea jsou rozesety pozůstatky punských přístavních pevností. V dobách největšího rozkvětu se do zdejších přístavů vešlo 220 plavidel, dnes potřebujete pro představení punské flotily opravdu velkou představivost. Mezi oběma přístavy se v současnosti nachází Oceánografické muzeum s akvárii a několika interaktivními expozicemi. Další zajímavou lokalitou je nedaleké fénické pohřebiště Tofet, které bylo zasvěcené kartaginským božstvům Tanitě a Baal Hamonovi. Nejstarší částí Tofetu je Chapelle Cintas s nikou vyhloubenou do skály, v níž se našlo několik nádob z 8. století. Před stavbou se rozprostírá nádvoří s oltářem a zdmi vytvářejícími labyrint. Ten musel projít každý, kdo chtěl vstoupit do svatyně.

Jednou z památek Kartága je i bazilika sv. Cypriána, nesoucí jméno po známém teologovi, spisovateli a kartaginském biskupovi svatém Cypriánovi, jež zemřel mučednickou smrtí v roce 258 po Kristu. Tato osmilodní byzantská bazilika byla postavena jako místo světcova posledního odpočinku a nyní se řadí k jedněm z mála křesťanských historických památek Kartága.  Na návrší nad Tuniským zálivem se vypíná Prezidentský palác, kam se dostanete bránou v Avenue Bourguiba. Palác hlídají stráže a to bez ohledu na to, zda je prezident právě přítomen nebo nikoliv.

- jap -

Předchozí články z Tuniska:
Bizerte – nejfrancouzštější město Tuniska
Cap Bon - zahrada Tuniska
Rue du Pacha, Tunis
Koberce z Kairouanu
Sousse – Hannibalova základna

Článek byl zobrazen 11 533 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko