Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mahdia – dílo Spasitele

Na východním pobřeží Středozemního moře, se v oblasti zvané Sahel, rozkládá nádherné letovisko Mahdia, které patří mezi nejvyhledávanější v Tunisku. Toto přístavní město bylo vystavěno na skále na malém poloostrově. Můžete si zde užívat nádherných písečných pláží, bohatého nočního života i jedinečných památek.

Město bylo původně fénickým, později římským přístavem, který v 7. století zničili Arabové. Obnoveno bylo o tři století později, kdy se sem z Kairouanu uchýlil fátimovský chalífa Ubajdalláh, zvaný též jako el-Mahdí (Spasitel).  Novou výstavbu města zahájil v roce 916 po Kristu, tedy v době, kterou astrologové vyhodnotili jako nejvhodnější. Na počest tohoto charismatického chalífy obdrželo nové město název Mahdia. Začalo rychle vzkvétat a dnes proto může nabídnout nepřeberné množství památek. Nové luxusní hotely zde byly postaveny teprve nedávno a tak je vše ve velmi dobrém stavu.


Autor: Christopher Rose

Dnes se Mahdia řadí k nejkrásnějším městům Tuniska, stala se turistickým centrem s bohatým kulturním životem. Nachází se zde významný přístav a na rušném nábřeží panuje podmanivá přímořská atmosféra. Mnoho z 27 tisíc obyvatel města se ještě dnes živí tradičním rybolovem. Každé ráno vyrážejí rybáři na lodích rozhodit své sítě, aby pak mohli případný úlovek prodávat na místních trzích. Vyhlášené jsou pravidelné páteční trhy, kde jsou kromě ryb, potravin a klasických suvenýrů na prodej také krásné tradiční obleky, hedvábí, pozlacené ozdůbky nebo opravdové zlato a klenoty.

Při procházce Mahdií narazíte na typické tuniské trhy se zbožím všeho druhu, kde si svou cenu musíte vysmlouvat. Město skýtá také nádherné památky, jistě vás okouzlí místní nádherné mešity, štíhlé věže minaretů nebo bílé obytné budovy vystavěné v tradičním maurském stylu. Lidé si v této oblasti velmi potrpí na zdobení interiérů svých příbytků. Ta nejbohatší obydlí jsou vyzdobena tzv. majless, což znamená, že zdi domu jsou do dvou třetin pokryty vyšívanou látkou a vrchní část je zdobena malbami. Takových domů se v Mahdíi nachází asi 12, najdete je hlavně v ulici Hamza.


Autor: Ray from LA

Středověké kouzlo Mahdie na vás dýchne již při vstupu do města, kdy musíte projít obrovskou branou Skifa el-Kahla, kterou nechal v 10. století postavit Ubajdalláh. V minulosti byla tato stavba jediným možným vstupem do města. Původní bránu zničili v roce 1554 Španělé, avšak ve stejném roce byla znovu vybudována. Uprostřed medíny se rozprostírá náměstíčko Place du Caire, které slouží jako místo setkávání či odpočinku u kávy. V blízkosti náměstí se vypínají dvě hlavní mešity – Mustafy Hamzy a Velká mešita.

Mešita Mustafy Hamzy se pyšní nádherným průčelím. Vznikla v 18. století v období osmanské vlády, je tak skvělou ukázkou typické turecké architektury. Její osmiboký minaret dominuje celému městu. Velká mešita je mnohem starší, byla založena již v roce 921 Ubajdalláhem. V minulosti však byla značně poničena, její současná podoba tak pochází z přestavby, jež probíhala v 60. a 70. letech 20. století. Snahou tehdy bylo udělat dokonalou repliku fátimovské mešity. Výrazným fátimovským prvkem je monumentální vstupní brána, kterou používala hlavně chalífova rodina. Z původní stavby je dnes možné vidět jen fragmenty portálu a mihrábu – výklenku vyznačujícího směr k Mekce. Naproti Velké mešity se nachází ještě osmanská mešita Slimena Hamzy, pro kterou je typická obdélníková hlavní budova završená kopulí. Její součástí je štíhlý osmiboký minaret. Výzdoba v mešitě není skoro žádná, výjimkou jsou jen kaligrafické nápisy, lampy a koberce. Lampy v mešitě mají symbolizovat přítomnost Boha.


Autor: Ray from LA

Hlavní tepnou Mahdíe je ulice Rue Obeid Allah el-Mahdi, která je lemována bílými domky a pestrobarevnými obchůdky s keramikou, koberci a koženým zbožím. V bočních ulicích naleznete dílny, kde pod rukama tkalců vznikají hedvábné látky například na svatební oděvy. Tkaní hedvábí má v Mahdii poměrně dlouhou tradici. V 19. století jej zde rozšířili židovští přistěhovalci z Libye.

Pokud si budete chtít prohlédnout zajímavé archeologické nálezy, navštivte Městské muzeum. V něm jsou uloženy krásné punské, římské a křesťanské sochy, keramické výtvory, mozaiky z El-Djemu, olejové lampy i půvabná kolekce parfémů uchovávaných v barevných skleněných flakoncích. Oddělení věnované islámskému umění nabízí ukázky kaligrafie, mozaiky a několik regionálních krojů.

Za hradbami medíny se rozkládá starý fátimovský přístav, muslimský hřbitov z 16. století a punská nekropole, která je druhou největší po Kartágu. O výstavbu přístavu se zasloužil chalífa Ubajdalláh, který jej nechal vybudovat na místě starého punského přístavu. Chalífa chtěl, aby se z Mahdie stala silná námořní základna. Původně zdejší 15 metrů dlouhý vodní kanál vedoucí do přístavu střežily dvě věže, ze kterých se do dnešní doby dochovaly jen ruiny. Na místě Ubajdalláhova paláce vyrostla v 16. století turecká pevnost Borj el-Kebir. Z její terasy se naskýtá nádherný panoramatický výhled do širokého okolí.

Mahdia se v roce 1907 proslavila nálezem potopené řecké lodi, která vezla předměty, jež měly sloužit pro přepychovou antickou stavbu. Kromě sloupů s hlavicemi, mramorových nádob tak znovu světlo světa spatřila třeba bronzová umělecká díla nebo sochy z mramoru. Většina z nalezených předmětů je dnes uložena v muzeu Bardo v Tunisu.

Zdejší pláže jsou známé svým jemným bílým pískem, jsou dosti navštěvované a oblíbené. Křišťálově čistá voda pak už jen vybízí ke šnorchlování a potápění. Mahdia je skvělou volbou pro každého, kdo touží po klidné dovolené v malebné přírodě, ale přitom v blízkosti kouzelné atmosféry Tuniska. Ve vzdálenosti cca 50 km od Mahdie se nachází monumentální římské koloseum El-Djem.

- jap -

Předchozí články z Tuniska:
Kartágo - návštěva starověké metropole
Bizerte – nejfrancouzštější město Tuniska
Cap Bon - zahrada Tuniska
Rue du Pacha, Tunis
Koberce z Kairouanu

Článek byl zobrazen 7 971 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko